Welkom op de archiefpagina's van E-zine Nieuwe Maan!
Nieuwe Maan publiceert wekelijks een artikel over hekserij, alternatieve geneeswijzen en de maan.
Oude artikelen worden op onderwerp gesorteerd en op de archiefpagina's geplaatst.
Hier vind je alle artikelen over natuurgeneeskunde.

6.3.04

Je lievelings kleur.

Iedereen heeft wel een lievelings kleur. Ooit eens bij stil gestaan waarom nu juist die kleur je zo goed bevalt?

Wat is dat eigenlijk, kleur? Even een wetenschappelijk verhaaltje. Kleur is licht. Denk maar aan het prisma van Newton, die 7 kleuren zag verschijnen toen hij er een zonnestraal op liet vallen. En wat is dan Licht? Volgens de Einstein theorie is licht een electromagnetisch golfverschijnsel, waarbij de energie wordt getransporteerd door de zogenaamde fotonen. Fotonen zijn in staat om materie binnen te dringen en energie af te geven aan electrisch geladen deeltjes. Elke kleur heeft zijn eigen golflengte en frequentie.

De kleur ontstaat pas als de fotonen de materie binnendringen. De materie bepaalt wat er wordt geresorbeerd en wat er wordt gereflecteerd. Iets ziet zwart als alles wordt geresorbeerd, iets ziet wit als alles wordt gereflecteerd.

Kan kleur op ons inwerken? Hoe gaat dat in zijn werk?
Door de ogen en de huid dringen de fotonen ons lichaam binnen en geven hun energie af aan de ongebonden zouten in ons lichaam, de zogenaamde electrolyten. Het trillingsgedrag van de cel wordt hierdoor beinvloed en door het resonantie principe gaan de andere meetrillen in de nieuwe freqeuntie. De prikkel die dit veroorzaakt wordt opgevangen door het zenuwstelsel en op die manier wordt de hypothalamus gestimuleerd tot het afscheiden van hormonen. De hypothalamus is dat gedeelte van de hersenen dat de vegetatieve functies van het lichaam regelt. Het gaat hierom de adenhaling, warmte regulatie, bloeddruk, hartslag en stofwisselling.

Een erg wetenschappelijk verhaal. Ervaring spreekt de mens nu eenmaal meer aan. Dus ga er eens op letten, Welke kleuren draag je als je gaat feesten? Wat heb je aan als je je down voelt?
Met welke kleuren heb je je huis geschilderd?
Wat zegt jouw lievelings kleur je?


Image hosted by Photobucket.com


De eigenschappen van kleuren.
ROOD: Activeert en stimuleert. Het kleurensymbool van levenslust, emoties en liefde. Een zinneprikkelende kleur waar gebruik van wordt gemaakt in de rosse buurt. Rood is de kleur van persoonlijkheid en materie. Mensen met een voorliefde voor rood voelen zich door de kleur verheven en gesterkt. Vaak gaat er een verlangen uit naar opvallen en aandacht krijgen. De kleur intensiveert bewuste beleving en gevoelens, anderzijds kan rood provocerend en bedreigend zijn. Het rode licht werkt stimulerend op de bloedsomloop en de stofwisselling. Rood heeft een cholerisch karakter en is de kleur van het eerste chakra. Astrologisch behoort het tot de planeet mars en in de hekserij tot het element vuur.

GEEL: Verlichting en verheldering. De symbolische kleur van wijsheid en denkvermogen. Geel werkt kontakt bevorderend en wekt positieve gevoelens op. Een voorliefde voor geel is is een teken van geestelijke levendigheid en innerlijke alertjeid. Deze mensen zijn steeds bereid om wat nieuws te leren en zo bij te blijven. Het is ook de kleur van de kinderlijke blijheid. Geel licht stimuleert de activiteit van de zenuwen en bevordert de concentratie en het denkvermogen. Het kan helpen moeilijkheden op te lossen of te overwinnen. Geel heeft een sanguinisch karakter en is de kleur van het derde chakra. Astrologisch behoort de kleur aan mercurius en de zon. In de hekserij behoort het aan het element lucht.

BLAUW: Kalmerend en verkoelend. Symboliseert zelfstandigheid, aanzien en de naleving van wet en orde. Blauw kan ook de ontvankelijkheid voor ervaringen bevorderen en opent de geest voor intuitie. Het is de kleur van verlangen, overgave, het geloof en het idealistische denken. Blauw licht vernauwt de bloedvaten en verlaagt de bloeddruk. Hierdoor kan het pijnstillend werken. Blauw is de kleur van het vijfde chakra en heeft een melancholisch karakter.Astrologisch behoort het tot de planeet jupiter en in de hekserij tot het element water.

GROEN: Harmonie en neutraliteit. Een mengsel van blauw en geel. Groen symboliseert de natuur, een nieuw begin en vooruitgang. Het kijken naar groen Kalmeert de zenuwen en stimuleert de ogen.Om deze redenen worden er in de operatiekamers groene afdeklakens gebruikt. Mensen die van groen houden hebben vaak een taai karakter, doorzettingsvermogen en zijn doelgericht. Het groene licht is kalmerend stabiliserend en ontspannend. Het schept een harmoniues evenwicht in de lichaamsprocessen. Groen heeft een flegmatisch karakter en is de kleur van het vierde chakra. Astrologisch past het bij venus en in de hekserij bij het element aarde.

ORANJE: levensvreugde en zelfvertrouwen. Oranje is het kleurensymbool van opgewektheid en optimisme. Deze kleur kan helpen gevoelsexplosies te beteugelen en emoties in goede banen te leiden. Om deze redenen dragen de boedistische monniken oranje gewaden. Het is een kleur die plezier in sociale contacten aanmoedigt. Liefhebbers van deze kleur zijn vaak muziekaal en creatief, kunnen zich opofferd overgeven en hebben een drang naar perfectie. Het is de kleur van het tweede chakra. Het oranje licht verhoogt de verkracht en heeft een ontspannend en kranpstillend effect. Het is een mengsel van rood en geel. De kwaliteiten van beide komen hier tot uitdrukking.

INDIGO: "Heel-zijn" en innerlijke rust. Symbool voor mystieke grensgebieden en spirituele krachten. Indigo is de versmelting van de kleuren in de kleurencirkel en daarmee ook een versmelting van alle krachten in een harmonieuze vereniging. Het is de kleur van het zesde chakra.

VIOLET: Geestelijke expressie mogelijkheden. Violet symboliseert transformatie. Het is de kleur van inspiratie, mystiek en magie. Een vereniging van blauw en rood: geest en materie. Liefhebbers van deze kleur zijn vaak zeer gevoelig en ongewone individualisten. Het is de kleur van het zevende chakra. Het violette licht geeft geestelijke kracht en leidt tot hogere bewustzijns niveau's.

Het toepassen van kleur in het dagelijks leven.
Er zijn verschillende manieren om gebruik te maken van de krachten van kleur in je dagelijks leven. Om te beginnen met je kleding: als je bijvoorbeeld koude voeten hebt, trek dan rode sokken aan, want rood stimuleert de bloedsomloop. Heb je een sollicitatiegesprek en je wilt serieus genomen worden, draag dan donkerblauw. Blauw straalt plichtsbesef en orde uit. Denk maar aan de uniformen van de politie. Zit je in een dip? trek een gele trui aan om positieve gevoelens op te wekken.

In huis kan je door middel van kleuren de functionaliteit van een kamer bevorderen. Groene tinten in de slaapkamer om beter tot rust te komen, oranje tinten in de hobbykamer om creativiteit te ontwikkelen, gele tinten in de studeerkamer om de concentratie te verhogen. Vooral een gele leeslamp werkt goed. In de kleurentherapie wordt gewerkt met gekleurde lampen die men korte tijd op het aangedane deel van het lichaam laat schijnen en het drinken van of baden in water dat is opgeladen met een kleur.

Je kunt zelf heel makkelijk water opladen met kleur: neem bronwater, schenk het in een glas met de gewenste kleur en laat het minimaal een dag afgedekt in de zon staan. (zorg wel dat als de kleur op het glas gespoten is dit niet aan de binnenkant zit, en dus in aanraking komt met het water) Van het met kleur opgeladen water neem je dan elke dag een paar slokjes. Wil je baden in met kleur geladen water dan is een kopje op een bad genoeg.
Verder kun je nog gebruik maken van gekleurde brillen. Welbekend zijn de gele brillen die gebruikt worden tijdens het auto rijden.

5 Reakties:

Anonymous Paul schreef...

Dinsdag , 27 Januari 2004
Ik kijk erg naar het vervolg uit


23:54 uur

9:36 a.m.

 
Anonymous Jarissa schreef...

Maandag , 10 Januari 2005
Sommige mensen beweren dat zwart je depressief maakt. Ik draag al jaar en dag zwarte kledij en eigenlijk merk ik er niets van dat de kleur mij beïnvloed. Ik voel me net ongemakkelijk bij kleur. Dus zwart maakt me rustig en zekerder van mezelf. Met kleur heb ik de indruk dat mensen me steeds aanstaren. Maar mijn lievelingskleur is dan weer paars. Ik kijk ook erg uit naar het vervolg!
20:19 uur

9:37 a.m.

 
Anonymous Nangijala schreef...

Zaterdag , 31 Januari 2004
Wat een mooi stukje.

Ik wil nog even zeggen dat ik je site heel leuk en leerzaam vind.

Liefs,

23:01 uur

9:39 a.m.

 
Anonymous Dol schreef...

Zondag , 1 Februari 2004
Tjeetje Willie wat heb je een mooie en levendige site met elke week weer nieuwe toevoegingen . Hartstikke leuk hoor en ruim de moeite waard om wekelijks terug te komen. Petje af !
18:49 uur

9:40 a.m.

 
Anonymous Leonie schreef...

Maandag , 2 Februari 2004
Ha die Nicht, Ja site is absoluut de moeite waard. Het stukje over kleuren vond ik erg boeiend. Veel succes.
11:45 uur

9:41 a.m.

 

Een reactie posten

<< Terug

Powered by Blogger